Conservation Pavilion, National Zoo & Conservation Biology Institute

Smithsonian Institution • Washington, DC

A Multipurpose Visitor Amenity in a Historic Setting

Set along the historic Olmsted Walk at the Smithsonian Institution’s National Zoo & Conservation Biology Institute, the new, 7,500-square-foot Conservation Pavilion serves as a visitor amenity, event venue, and education space. The two-story steel and glass structure features vaulted ceilings and large windows on the upper level, allowing for abundant natural light and framed views to the outside. The building’s design draws inspiration from the park’s architectural vernacular, with natural materials including copper, slate, western red cedar, and Carderock stone.

The pavilion was designed and constructed to LEED® Gold standards. Sustainable strategies include an energy recovery wheel, as well as water-saving plumbing fixtures, LED light fixtures, and a programmable dimming system, including daylight control, with preset scenes for flexibility and occupancy sensing.

Architect

Quinn Evans

Client History

2018: Conservation Pavilion, National Zoo & Conservation Biology Institute: Quinn Evans 
2018: National Zoological Park Bird House; Quinn Evans/The Portico Group
2016: National Zoological Park Police Station and Restroom Renovations; Quinn Evans
2015: National Zoological Park Great Ape House and Giant Panda Habitat; Quinn Evans
2013: National Zoological Park Guard House Electrical System Upgrades; Quinn Evans
2013: National Zoological Park Visitor Center Restroom Upgrades; Quinn Evans
2012: National Zoological Park Auditorium Fire Protection and Life Safety Design; Quinn Evans
2011: National Zoological Park Red Panda Holding Area; Quinn Evans
2011: National Zoological Park Decentralize Steam Distribution System Study; Quinn Evans
2011: National Zoological Park Great Cats Exhibit Safety Modifications; Quinn Evans
2011: National Zoological Park Visitor Center Upgrades; Quinn Evans
2004: National Zoological Park Upgrade American Bison to Takin Exhibit; Quinn Evans

View additional Museum and Visitor/Conservation Center projects