Interdisciplinary Science & Engineering Laboratory

University of Delaware • Newark, Delaware

A Four-Story Integrated Research and Instructional Center

The University of Delaware’s new Patrick T. Harker Interdisciplinary Science & Engineering Laboratory is designed to engage students and faculty in an environment that supports integrated teaching, learning, research, and the exploration of real-world problems and opportunities. The four-story, 200,000-square-foot building includes classrooms, teaching labs, core research facilities, and space for the university’s Energy Institute and the Delaware Environmental Institute. Classrooms and labs are located side-by-side, allowing students to move freely between the two types of spaces in small groups.

The $140 million facility also includes microscopy/imaging suites, a materials lab, and a 9,000-square-foot clean room. Flexible and redundant HVAC, plumbing, power, and lighting systems serve the lab spaces; and numerous sustainable measures are included in the engineering design. Work at the university also includes a new campus chilled water plant.

Architect

Ayers Saint Gross

Client History

2015: Harrington Complex Renovation; ABHA Architects
2013: Interdisciplinary Science & Engineering Laboratory; Ayers Saint Gross
2008: Lerner Financial Technology Center, Purnell Hall; Read & Company
2008: Russell Dormitory and Dining Hall: ABHA Architects
2007: Admissions Building; Ayers Saint Gross
2006: Roselle Center for the Arts; Ayers Saint Gross
2006: President’s House Renovation; Ziger/Snead Architects
2005: Master Plan; Mueller Associates
2003: Wolf Hall; Ayers Saint Gross
2003: Mechanical Hall; Ziger/Snead Architects
1986: Morris Library; JMT Architecture

View additional Science/Technology, Higher Ed/Research Lab, and Academic projects

  • The project was documented in Revit® early in design development. The process of coordination, clash detection, and analysis resulted in a drastic reduction in RFIs.

    Earl Purdue, AIA, LEED AP BD+C
    Ayers Saint Gross
  • The project was documented in Revit® early in design development. The process of coordination, clash detection, and analysis resulted in a drastic reduction in RFIs.

    Earl Purdue, AIA, LEED AP BD+C
    Ayers Saint Gross